Sunday, February 14, 2010

Teringat kuih bakul dari jiran kak cabai..Salam semua..selamat bercuti semua... hari ni nak pergi mana..ada date ke hari ni... Awas yer pasangan yang bercinta tu.. jangan terlanjur!! ingat dosa sama... pesanan ni untuk semua umat termasuk kak cabai, anak-anak dan kaum keluarga kak cabai sendiri..apa saja yang kita buat seharian..wajib kita ingat DIA YANG SATU... ALLAH S.W.T..

Hari ni banyak rumah yang kosong... ada yang balik kampung..ada yang pergi melancung..ada yang buat kenduri.. macam-macam la aktiviti hari ni.. pastikan rumah anda dikunci dengan selamat..yang ada alarm tu..pastikan ianya berfungsi.. harap semuanya semua selamat dari perompak durjana.. :p

Cuti raya cina kali ni kak cabai balik ke kampung..nun di utara Malaysia.. sekarang kak cabai berada di kampung yang permai... hari ni raya cina kan?? kak cabai nak cerita sikit tentang sambutan raya cina di kampung kak cabai...
kalau raya cina kampung kak cabai meriah tau ... ni pun masih lagi terdengar bunyi gendang cina..dah tentu ada tarian singa.. semuanya merah-merah .. ONG!!..

Raya cina dulu dan sekarang banyak bezanya.. kak cabai boleh tahu..walaupun kak cabai tak meraikanya.. ye la sepanjang jalan nak masuk ke rumah mak kak cabai semuanya cina.. dulu ada mercun papan yang merah menyala tu.. sangat-sangat meriah... kalau raya saja mesti setiap rumah tu penuh dengan mercun tu... bila kumpulan tarian singa datang dari rumah kerumah mula la bunyi mercun yang gila tu... sakit telinga dek kerana mercun merah yang ong tu..sekarang mana ada dah semua tu... hanya gendang saja dan singa yang mata kelip-kelip tu saja yang ada... singa warna warni...

google images

kak cabai suka yang lembik macam dodol..


Raya cina kak cabai pun dapat kuih bakul tau..di kampung kak cabai ni ada seorang kak cina yang mengambil tempahan membuat kiuh bakul..sebelah rumah kak cabai saja.. dia buat kerja memang cekap dan cepat .. buat kuih bakul ni pun ada pantang larangnya juga... jangan bising..shhhhh... nanti tak jadi.. macam buat tapai juga kut.. ntah la...
tapi kak cabai tak suka kuih bakul yang dah keras tu..kak cabai suka yang lembik..yang baru keluar dari periuk kukus... wahh untung tau kak cabai dapat kuih bakul yang masih lembik tu... sekarang mana nak dapat... kak cina tu pun dah pindah... orang cina kata kalau makan kuih bakul tu boleh dapat tuah..kak cabai dapat tuah apa ya?? tuah dapat kuih free lah agaknya... :)
eh kak cabai makan kuih tu halal ke?...halal sebab kak cabai tengok sendiri apa yang kak cina tu letak dari a sampai z... bekas macam mangkuk, senduk, sudu dan lain-lain tu pulak semuanya masih baru dan diasingkan dari alatan memasaknya yang lain..

Itu la hidup dalam masyarakat cina ada untungnya.. sebab kita boleh mengetahui budaya mereka... jangan gaduh-gaduh tak bagus itu macam.. macam mana nak aman kalau selalu bergaduh kannn??

Untuk semua jiran kak cabai yang vogue...Akeym (tauke kuih bakul),chong,aling nini,e-ping,ah chiang,asim,ah giok,ah tang,ah chai,pong sai,ah hiuk, to tou,an ann,pin sen,ge girl,a chu,to puie..dan lain-lain..

selamat tahun baru cina...