Tuesday, March 16, 2010

2 petua dari dapur bersama kak cabaiSalam semua..lama juga yer kak cabai tak berblog ni.. rasa macam kosong pulak rumah kak cabai bila tak ada cerita baru.. ok hari ini kak cabai nak bagi petua dari orang lama yang terlebih dahulu mencuba petua-petua ini.. dan dah pastinya pentua ini 'menjadi'! sebab tu kak cabai nak kongsi bersama anda semua. Jangan baca saja cubalah buat.. insyaallah..

__________________________________________

Empukkan daging


Carian dari google

Suka makan daging? macam mana nak empukkan daging dengan cepat? nak buat sup daging pun kena bagi daging lembut baru sedap dimakan begitu juga dengan resipi-resipi lain,yang berasaskan daging. Daging adalah menu wajib bila tiba hari raya atau bila ada majlis kenduri. Masalah akan timbul bila daging yang dimasak itu lambat empuk. Nak bagi cepat empuk cuba petua ini, mbil beberapa helai daun nangka dan masukkan ke dalam air rebusan daging. Rebuslah daging itu selama beberapa minit sehingga daging tersebut empuk .

* Ada juga yang masukkan sudu untuk empukkan daging emm... yang penting masa rebus tu kenalah tutup periuk daging tu dan api janganlah terlalu 'garang'.

__________________________________________

Sayuran kembali segar

Carian dari google

Adakah anda suka menyimpan sayur-sayuran di dalam peti untuk beberapa hari sebelum dimasak? Kak cabai selalu jugak buat macam tu. Peti sejuk kak cabai ni dah jadi stor la untuk menyimpan makanan. Sayur adalah makanan wajib yang perlu diambil setiap hari. Pada suri rumah dan pada sesiapa saja yang selalu masak atau makan sayur sudah pasti mahukan sayur yang segar untuk dihidangkan kepada keluarga tersayang. Macam mana nak segarkan sayur yang disimpan lama dalam peti sejuk? caranya begini.. sediakan air yang telah dicampurkan dengan cuka, rendamlah sayuran tersebut untuk beberapa minit tahukah anda selain mengembalikan kesegaran pada sayuran, cuka juga dapat menyinkirkan kotoran pada sayuran tersebut!

*Jika tiada cuka anda juga boleh balutkan sayuran tersebut dengan plastik dengan kemas dan simpan dalam peti sejuk.. Nak cabai yang segar pun boleh juga cuba cara ini :-)

Selamat mencuba..